Jeroen Terlingen

Jeroen Terlingen (Utrecht 1943) is journalist, schrijver, filmmaker en docent.

In 1990 werd bij hem lymfklierkanker vastgesteld: een Hodgkinlymfoom. Na een langdurige chemotherapie is hij sinds 1991 in remissie.
Zijn journalistieke ervaring bij het weekblad Vrij Nederland en de kennis die hij verzamelde als hoofdredacteur van patiëntenbladen bundelde hij in een aantal veelgeprezen en aanbevolen boeken over kwaadaardige hematologische aandoeningen, zoals lymfklierkanker en leukemie en de behandeling daarvan (stamceltransplantatie).
De boeken zijn via deze website te koop.

Terlingen schreef ook het Handboek voor overlevers van kanker over de gevolgen die ex-kankerpatiënten van de behandeling ondervinden. Omdat de belangen van ex-kankerpatiënten onvoldoende worden behartigd, richtte hij in 2014 een organisatie op voor overlevers van kanker, de Stichting OK (www.stichting-ok.nl). Hij werd tevens de eerste voorzitter van Stichting OK.

Naast boeken over kanker publiceerde Terlingen een groot aantal biografieën en boeken over de geschiedenis van de arbeidersbeweging. Daarnaast maakt hij films over diverse vormen van lymfklierkanker, over de late gevolgen van kanker en over passende zorg in de laatste levensfase. Ook geeft hij cursussen literair schrijven en begeleidt hij beginnende auteurs.
In 2013 verscheen de roman Gesualdo, over corruptie en zedelijk bederf in de Italiaanse renaissance.


OPROEP

Gesprekspartners gezocht over ‘passende zorg’ in de laatste levensfase

Als auteur en filmmaker van een groot aantal boeken en films over kanker ben ik op zoek naar gesprekspartners, die met me willen praten over wat zij als ‘passende zorg’ beschouwen bij de behandeling en revalidatie van een ziekte, die uiteindelijk niet te genezen zal zijn.
In de praktijk blijkt dat gesprekken over dit onderwerp soms niet of te laat worden gevoerd. Dat kan tot gevolg hebben dat patiënten, die met een levensbedreigende ziekte zijn geconfronteerd, te veel of te weinig, te lang of te kort worden behandeld. De kwaliteit van hun leven is daardoor in het geding.
Om patiënten én zorgverleners te helpen op de juiste manier met elkaar in gesprek te komen, hebben de artsenfederatie KNMG en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) me gevraagd over dit onderwerp een boek te schrijven en een aantal korte films te maken.
Voelt u zich persoonlijk aangesproken? Of kent u mensen die in de geschetste omstandigheden verkeren? Dan zou ik een reactie op prijs stellen.

Jeroen Terlingen