Jeroen Terlingen (Utrecht 1943) is journalist, schrijver, filmmaker en docent.
In 1990 werd bij hem lymfklierkanker vastgesteld: een Hodgkinlymfoom. Na een langdurige chemotherapie is hij sinds 1991 in remissie.
Zijn journalistieke ervaring bij het weekblad Vrij Nederland en de kennis die hij verzamelde als hoofdredacteur van patiëntenbladen bundelde hij in een aantal veelgeprezen en aanbevolen boeken over kwaadaardige hematologische aandoeningen, zoals lymfklierkanker en leukemie en de behandeling daarvan (stamceltransplantatie).
Ook schreef Terlingen het Handboek voor overlevers van kanker over de gevolgen die ex-kankerpatiënten van de behandeling ondervinden.
De boeken zijn via deze website te koop.
In het verlengde van zijn patiëntenboeken publiceerde Terlingen in 2019 het boek Dood doet leven, uitgegeven door Uitgeverij De Kring. De volledige titel luidt: Dood doet leven; Waarom praten over het einde gelukkiger maakt.
In dit boek volgt Jeroen Terlingen patiënten die te horen hebben gekregen dat ze niet meer beter kunnen worden. Of ze nu berusten of strijdbaar zijn: de communicatie over hun naderende einde verhoogt hun levenskwaliteit.
Zijn nieuwste boek is de literaire schaakthriller De Sponsor, Moord op het North Sea Chess Tournament, uitgegeven door New in Chess (2024). Hij maakte het samen met Fred Das, wiens levensverhaal hij eerder opschreef in Een leven voor een kind; De biografie van Fred Das (2020).
Terlingen maakt ook films over diverse vormen van lymfklierkanker, over de late gevolgen van kanker en over passende zorg in de laatste levensfase.
Naast boeken en films over kanker, leven en dood publiceerde Terlingen een groot aantal biografieën en boeken over de geschiedenis van de arbeidersbeweging.
Ook geeft hij cursussen literair schrijven en begeleidt hij beginnende auteurs.
In 2013 verscheen zijn eerste roman Gesualdo, over corruptie en zedelijk bederf in de Italiaanse renaissance.
HANDBOEK VOOR OVERLEVERS VAN KANKER
Het overzichtelijke Handboek voor overlevers van kanker is hier te bestellen.
Een uniek boek over de late gevolgen van de behandeling tegen kanker op medisch, psychisch, sociaal en maatschappelijk gebied.
‘De ex-patiënten in dit boek laten op indrukwekkende wijze zien wat ervoor nodig is om na de behandeling ook de kwaliteit van hun leven te verbeteren.’
Prof. Floor van Leeuwen,
epidemioloog Antoni van Leeuwenhoek
Jeroen Terlingen